HVAD BETYDER UV?

Så hvad mener vi med ultraviolet - eller UV-stråling?

Det er en type elektromagnetisk stråling produceret af solen og nogle kunstige kilder, herunder solarium eller solsenge og sorte lys. Og her er en sjov kendsgerning: ultraviolet betyder 'udover violet' - violet er farven på de højeste frekvenser af synligt lys - hvilket betyder, at UV har en højere frekvens end synligt lys og stort set er usynligt for det blotte øje. Vi bruger UV som en generel betegnelse, men der er faktisk tre hovedtyper af UV-stråler: UVA, UVB og UVC, og især UVA og UVB er dem, vi skal passe på, når det kommer til skadelige virkninger.


Enkelt sagt, UVA stråler aldrer huden og kan skade DNA

UVA stråler er de mest fremherskende og udgør så meget som 95% af den UV-bestrålingen, som når jorden. Studier viser at UVA stråler forårsager både hudens aldring (rynker, solspots, linjer) og hudkræft, så de er bestemt noget, du vil beskytte dig selv for.

Da UVA stråler er forbundet med rynker og tegn på aldring i huden, og det antages at spille en rolle i langvarig hudskade som kræft så det er bestemt ikke noget man skal tage let på. 

Der er derfor vigtigt at du bruger beskyttelse mod dem uanset hvilken tid på året det er, selv om vinteren! Det er også disse stråler, der trænger ind i ubehandlet glas ( tænk kørsel i bilen i timevis ). Interessant er UVA-stråler ikke er den primære årsag til solskoldning. Det er overladt til de skadelige UVB stråler.


UVB kan skade hudcellernes DNA

UVB-stråler har mere energi end UVA-stråler og kan skade hudcellernes DNA direkte - det er også de stråler, der forårsager solskoldning og menes at forårsage de fleste hudkræftformer. UVC-stråler har mere energi end UVA- og UVB-stråler, men er ikke i sollys og trænger ikke ind i jordens atmosfære.

Vi ved UVB stråler forårsager solskoldning, men hvad gør de mere? 

De er også en vigtig faktor ved hudkræft og har en fremtrædende, rolle i forbindelse med for tidlig ældning, dog ikke så meget som UVA strålerne. Mens UVA stråler er udbredt hele året rundt, og hele dagen, er UVB stråler mere udbredt fra forår til efterår og fra sent morgen til sent på eftermiddagen.

Når det er sagt, rammer de dig stadig om vinteren, og hvis du er ude i eks sne, så får du en dobbelt dosis, når de spejler den skinnende overflade. SPF er også et mål for beskyttelse mod UVB stråler Et sidste punkt er, at glas er en temmelig god barriere for UVB-stråler, men ikke UVA-stråler.

Kun solbeskyttelse med en SPF 15 eller derover, der indeholder aktive ingredienser, der filtrerer både UVA og UVB, kan betegnes som effektive.


Der er nogle fordele ved UV-stråling

Det er ansvarlig for dannelsen af D-vitamin i de fleste landdyr, herunder mennesker, som hjælper med at regulere calciummetabolisme, immunitet, celleproliferation, udskillelse af insulin og endog blodtryk. Og UV-stråling er ansvarlig for at øge mængden af melanin i vores hud - det brune pigment, der resulterer i en solbrun farve. Melanin absorberer både UVA- og UVB-stråling og omdanner energien til uskadelig varme - som beskytter huden mod DNA-beskadigelse.


IRA-stråler er kendt for at stimulere produktionen af collagen

Men her er en anden ting, du måske ikke har vidst om solen og UV-strålerne. UV-stråler udgør kun 7 procent af sollys. Resten er 38 procent synligt lys og 54 procent  infrarødt lys. IRA-stråler er kendt for at stimulere produktionen af collagen Infrarødt (IR) lys er også en type stråling og kan igen kategoriseres i IRA, IRB og IRC stråler. Forskning har typisk fokuseret på UV-virkningerne i modsætning til IRA-stråling på sundhedsområdet, men det er kendt, at IRA-stråler kan fremkalde varmen i huden, nogle gange så meget som 40 grader. Igen er der fordele for disse stråler - IRA-stråler er kendt for at stimulere produktionen af kollagen og elastin, der holder vores hud fast og fleksibel, men som med UV-stråler kan overeksponering forårsage en række negative virkninger, herunder for tidlig foto- aldring og hudkræft.

Gør det bedste for for dig selv og din hud, brug gerne solcreme med en SPF +30 eller +50

Hilsen Susanna

Kontaktinformation

CLINIQUE de PRAIRIE

Tlf. 23 41 41 14

susanna@cliniquedeprairie.shop

Danasvej 4-6

1910 Frederiksberg

Se kortTilsynsrapport

Indhold

Åbningstider

Lige uger
Ulige uger
Mandag10-18Mandag10-18
Tirsdag10-18Tirsdag10-18
Onsdag10-18Onsdag10-18
Torsdag10-14TorsdagLukket
Fredag10-19Fredag10-19
LørdagEfter aftaleLørdag10-14

  


Copyright © 2024 CLINIQUE de PRAIRIE

Design og udvikling Acaao